Kansen voor vrouwen die nog weinig kansen hebben gehad
De Broedplaats
Tijdens een training mantelzorger, die wij aan een groot aantal van deze groep gaven, kwamen we in gesprek over hun toekomst, hun dromen. De meesten durfden eerst niet te dromen. Dromen kwamen toch nooit uit. Maar uiteindelijk wonnen we hun vertrouwen en kwamen de gesprekken op gang.
"Mijn droom? Die heb ik al jaren, financieel zelfstandig worden. Ik hoef niet heel veel geld te verdienen, gewoon om rond van te komen."
"Jullie zeggen, dat ik mag dromen? Nou daar gaat ie dan……….. Ik wil van oude kleren, nieuwe kleren maken. "
Twee dromen van de grote groep vrouwen uit de Feijenoord, waar wij de afgelopen maanden mee hebben gesproken..
Inleiding
Zij willen heel graag aan de slag, maar kregen tot op heden door heel verschillende omstandigheden nog nooit de kans om daar iets mee te gaan doen. Zelf kenen zij de mogelijkheden niet. Dat betekent niet, dat zij niets deden. Toen we een cursus mantelzorg gaven in 2017, bleek dat zij allemaal wel een buurvouw of buurman, vaak van Nederlandse afkomst hielpen met boodschappen doen, schoonmaken of gewoon regelmatig een kopje koffiedrinken samen. Toen ik zei, dat ik dat heel bijzonder vond, werd het afgedaan met: Ach, dat hebben wij zo geleerd, dat doe je gewoon.
Zo leerden wij het afgelopen jaar een heel bijzondere groep vrouwen kennen en als stichting willen wij hen gaan helpen met het waar maken van hun dromen. Niet door alles over te nemen, maar door hen handvatten te geven, het zelf te gaan leren doen. Door cursussen, coaching door ondernemers. Zo kunnen zij starten met een eigen onderneming of wellicht een baan vinden, niet op basis van vele diploma’s, maar op basis van kwaliteit en ervaringskennis.
Koken en naaien waren onderwerpen, die het meeste naar voren kwam, maar ook opleiding voedingsassistente, in de verzorging werken enz. De eerste stappen hebben wij gezet. We zijn in gesprek met het Erasmus MC en het Maastadziekenhuis over interne opleidingen zorg. De eerste zorg aan het bed, wassen, een praatje maken, eten en drinken uitdelen.
Ook willen wij een alternatieve businessclub gaan ontwikkelen van ondernemers binnen onze netwerken voor stageplaatsen en eventuele banen. Sociale denkende ondernemers, die best wel wat willen doen voor deze groep vrouwen maar ook mannen. De vrouwen kennen wij, de mannen nog niet. Zo kreeg een vluchteling uit Syrië een vaste baan bij een glaszetter, die wij kenden. Juist door de persoonlijke contacten denken wij succes te kunnen hebben.
De vrouwen, die wij hebben gesproken, leven namelijk allemaal ver onder de armoedegrens, zoals 80% van de Afrikaanderwijk. Er wordt veel gedaan om armoede te bestrijden. Helaas lukt dit vaak niet goed of het is niet duurzaam, mede door de bureaucratie. Daarom hebben we ook niet gekozen voor een structurele overheidssubsidie. Over twee jaar moet de groep waarmee we gaan starten zelfstandig hun weg kunnen vinden, als (startend) ondernemer, via een stageplaats of een baan.
Inmiddels hebben wij een pand gehuurd aan de Putselaan op Rotterdam Zuid. We hebben via de Neijenburgh Award een bedrag gekregen om een keuken in te bouwen, de eerste keukenbenodigdheden te kopen en geld voor naaimachines. Ook wordt de huur voor het eerste jaar, de vergoeding voor de vrijwilligers en de eerste startkosten, via fondsen, gefinancierd.
Wij willen graag op de grens van twee wijken, namelijk de Tweebosbuurt en Hillesluis, waar de armoede groot is aan de slag om wellicht het iets te beter te maken. Niet door vis voor hen te vangen, maar door hen zelf te leren vissen. En dan gaat het niet alleen om financieel vooruit te gaan, maar ook om meer zelfvertrouwen te krijgen, lekkerder in je vel te zitten, eenzaamheid te verminderen.
De start naar succes
We willen gaan werken met de De Goede Methodiek. Een methodiek die door onze medewerker Anneke de Goede vanaf het begin van deze eeuw is ontwikkeld. De methodiek heeft meerdere prijzen gekregen, waaronder de landelijk emancipatieprijs, de Joke Smitprijs, ook is deze methodiek op het gebied van emancipatie en verbinding uitgekozen tot één van de 10 best practices in Europa.
De methodiek in het kort
De methodiek is ontwikkeld vanuit een onderzoek naar criminaliteit in de Millinxbuurt. Hieruit ontstond de vraag van de ouders naar een plek om met elkaar uit te wisselen over opvoeding en andere onderwerpen. Dit was het startpunt voor de methodiek. Er wordt gewerkt met de vrouwen/mannen in de wijk. We creëren eerste een eigen plek, die zij zelf gaan beheren.. Zij worden de beheerders van de vraag en alle andere activiteiten.
Zij worden getraind om het beheerderschap aan te kunnen, maar ook om anderen uit de wijk te motiveren om mee te gaan doen. En juist dit ‘zelf doen’ brengt resultaat en verbinding. Vermindert angst en geeft zelfvertrouwen en inzicht wat je kwaliteiten zijn. Het geeft kracht en moed niet alleen om je in te gaan zetten voor anderen, maar ook de eigen ontwikkeling aan te durven, je kwaliteiten ook echt in te gaan zetten. Je gaat durven ‘leren’. De methodiek is ontwikkeld binnen de Cleo-Patria vrouwenstudio’s, waar vele vrouwen een opleiding hebben gedaan en uiteindelijk ook werk hebben gevonden waar zij gelukkig zijn. Anderen koken voor de wijk, beheren heel zelfstandig hun eigen studio.
We gaan nu een stap verder. Niet alleen de emancipatieontwikkeling, maar juist de persoonlijk ontwikkeling of opleiding naar ondernemer of werk onder